Fyra år kan bli ny gräns för studiestöd
Fyra år kan bli ny gräns för studiestöd
Studiesociala kommittén har på torsdagen sitt sista möte innan den ska lämna sina förslag om studenters situation till regeringen den 30 mars. Enligt Lage Rahm, ledamot för Miljöpartiet i kommittén, väntas kommittén bland annat föreslå att "normaltiden" för studiemedel blir fyra år. Om en studerande läser en längre utbildning, exempelvis till läkare eller gymnasielärare, måste den studerande efter fyra år vara klar med minst tre års studier för att beviljas en förlängning av studiemedel med maximalt två år. Lage Rahm menar att detta är orimligt:
- Man riskerar att slå ut människor från utbildningar eller låsa in dem i utbildningar om den studerande gjort felaktiga val och behöver byta utbildning, säger han.
Studerande kan göra studieuppehåll utan studiebidrag under sin utbildning. Men de som framför allt riskerar att drabbas, enligt Lage Rahm, är de som:
· går på en programutbildning i mer än ett år och vill byta bana. De kan inte fortsätta med studiemedel efter fyra år om de inte lyckas förena sina tidigare studier i en examen eller går klart sin första programutbildning.
· Äldre studenter med en ofärdig utbildning får svårt att byta bana.
• Studerande som halkat efter av sociala eller personliga skäl.För många tar det tid att ta sig igenom utbildningarna. Högskoleverkets undersökningar visar att fyra av fem studenter på ett utbildningsprogram tar examen för tre års heltidsstudier först inom sju år. Det är en större andel kvinnor, 85 procent, som tar examen mot 75 procent män.
Nästan hälften av de studerande arbetar vid sidan av sina studier, enligt Sveriges förenade studentkårer (SFS). Nästan en tredjedel anger att det påverkat deras resultat negativt.
- Det är obehagligt att staten försöker styra vad folk ska läsa i ett tvingande spärrsystem. Man är fel ute om man vill öka genomströmningen så här. Satsa på studievägledning och höjda studiemedel så slipper studenterna arbeta vid sidan om, säger SFS ordförande Moa Neuman.